vrijdag 26 februari 2016

DAS in het Bos

Dinsdagochtend in alle vroegte rijden wij (van Groene takken) het havengebied bij Harderwijk op. Wij zijn uitgenodigd om op de vaste honk van DAS de IJzeren Arie wat meer te horen over de organisatie. Oprichter en personeelslid Jan Geyteman (oorbel, grijze baard , type grote mond klein hartje) komt enthousiast aanvaren met in zijn kielzog het hondje…, terwijl hij met zijn boot het ijs breekt. Beleefdheden worden over en weer gewisseld en als echte landrotten klampen we ons vast aan de trapleuning wanneer we via een gladde trap de kombuis in gaan. Binnen in de romp van de boot is het nikkelen geblazen want de kachel moet nog aan. We worden gastvrij onthaald met koffie en koek en worden voorgesteld aan teamleden en jongeren die in en uit de kombuis lopen. Gepassioneerd schetst Jan vervolgens met schetsen (en heel veel verfrommelde kladblaadjes) het verhaal achter DAS.

Zoals al gezegd in het Facebook bericht komen jongeren die uitvallen in de maatschappij door problemen op school , werk en in de privĂ©-sfeer bij DAS terecht. Dit gebeurd via verschillende crisisinstellingen maar ook ouders geven hun kinderen op. Het is de bedoeling van DAS om de in de knel geraakten jongeren structuur te geven en vaardigheden voor de toekomst te leren. Dat doen ze onder andere door het onderhouden van recreatie-eilanden op het Veluwe-meer maar daar naast hebben ze ook een schuur en een werkplaats waar ze een boot bouwen. 25 Jongeren zijn momenteel bij DAS aangemeld die door de weeks in groepjes klussen doen. Jan vertelt dat hij er niet meer dan 6-8 op pad neemt zodat ze samen aan Bildung kunnen doen en hij het overzicht kan bewaren. Zijn gedachtegoed haalt hij bij de Amerikaanse psycholoog Irving Shalom vandaan die zegt “wat geneest is de relatie” of zoals Jan het zelf zegt “je moet niet als God hulp gaan geven maar als gelijke” (wel benadrukt hij dat dit een professionele relatie moet blijven.)

 De discipline en het een jaar lang werken in de natuur en het meemaken van de 4 seizoenen zijn volgens Jan goed voor de jongeren om te ontdekken wie ze zijn. Op strenge doch humoristische manier weet hij jongeren te motiveren om aan zichzelf te werken. In de afgelopen 3 jaar hebben ze 75 procent positieve uitstroom gehad! Naast het bouwen van een boot onderhouden ze dus ook de recreanten-eilanden: ze onderhouden de steigers, kappen dood hout en ruimen de rommel op. Daarnaast volgen ze lessen “Gelukskunde” waarbij ze leuke dingen doen om de groepsbinding te vergroten.

Een mooi initiatief dus dat DAS, maar wat heeft Groene Takken ermee te maken? Dat leest u volgende week.. J

Geen opmerkingen:

Een reactie posten