woensdag 27 mei 2015

De paddenstoel & het Jaar van de Bodem

excuses voor de afwijkende lay-out van het bericht aan dit probleem wordt gewerkt.

U zult het misschien niet weten, maar 2015 is het Jaar van de Bodem. 2015 is ook het jaar van de Geit, de opening van aqua Mexicana in Slagharen en de aankomst van de New Horizon bij de dwergplaneet Pluto. In tegenstelling tot het Jaar van de Bodem zijn dit echter nutteloze weetjes die u meteen weer kunt vergeten. Het Jaar van de Bodem is namelijk wèl belangrijk. "Waarom?" zult u zich misschien afvragen. Nou het Jaar van de Bodem is belangrijk omdat we ,ook in Nederland, niet goed op de bodem passen. 

De bodem dient als basis voor belangrijke dingen zoals voedsel,natuur,koolstofkringlopen,behuizing en drinkwater. Toch gaan wij er als mensen niet duurzaam mee om. Intensieve landbouw en vervuiling zorgen voor degradatie van onze grond. 

Daarom heeft de FAO* dit jaar aangegrepen om wereldwijd het belang van een gezonde bodem aan te kaarten. Groene Takken draagt graag ook bij aan de bewustwording van het belang van een gezonde bodem. Daarom zal Pip op zondag 7 juni een lezing geven bij De Tuinen van Appeltern tijdens de "Wilde Weelde Belevingsdag"*. De lezing "Paddenstoel en de Bodem" zal gaan over de belangrijke rol die schimmels in de bodem vervullen. Hieronder alvast een voorproefje;


"Schimmels zijn onmisbaar in de bodem. Ze spelen een belangrijke rol in de koolstof en-stikstofkringloop. Schimmels breken organisch materiaal af met hun zure, verterende vloeistoffen en zorgen dat de voedingstoffen die vrij komen over grote afstanden vervoerd kunnen worden. Bomen en planten kunnen niet alles wat ze nodig hebben uit de bodem halen en daarom maken ze graag gebruik van een deel van deze voedingsstoffen. In ruil hiervoor krijgt de schimmel van de bomen en planten suikers (glucose) die zij vrij hebben aangemaakt bij de fotosynthese. De schimmel , die niet zonder deze suikers kan, is erg blij met deze natuurlijke Redbull omdat hij deze zelf niet kan aanmaken. Een knap staaltje van samenwerking in de bodem dus!

Wanneer u meer wilt weten over het Jaar van de Bodem of over de activiteiten die 7 juni plaatsvinden bij De Tuinen van Appeltern ga dan naar de onderstaande sites
 http://www.appeltern.nl/nl/kalender/wilde_weelde_belevingsdag:_k_l_ei_goed
http://jaarvandebodem.nl/

Volgende week is Stan er weer en duiken we met hem de geschiedenisboeken in.

Tot dan!

*Food and Agriculture Organization of the United Nations
* Wanneer je bij Pip een flyer ophaalt ontvang je vijf euro korting op de entreeprijs van twaalf euro vijftig voor maximaal vier personen.

1 opmerking: