dinsdag 29 december 2015

Alternatieve bollen

De kerstdagen zijn achter de rug en naarmate de dagen vorderden zijn de meeste mensen steeds meer gaan lijken op het gevulde konijn gaan lijken dat ze met eerste kerstdag verorberden . Voor men echter kan beginnen aan het goede voornemen om te gaan sporten moet er nog een hobbel genomen worden. Oud en Nieuw komt er aan en dat betekent oliebollen eten en champagne drinken van de HEMA. Speciaal voor deze laatste feestdag heeft chef Gordon Hamsey nog een lekker recept om te eten op de laatste dag van het jaar.

Knorretjes lieve lezers,

Voor vandaag heb ik een creatief oliebollen recept uitgekozen. Voor wie geen zin heeft in suiker maar wel wil genieten van een lekkere bol heb ik voor u:

Boleten in beslag*

 (plantaardige) olie (om in te frituren, niet voor in het beslag!)
400 gr boleten (zoals eekhoorntjesbrood)
100 gr bloem
1 ei, gesplitst
snufje zout
licht bier
1 flesdopje jenever, grappa of rum

- snijd de boleten in plakjes
- Meng alle ingrediƫnten behalve het eiwit en de boleten en de olie door elkaar en laat het beslag ruim een uur staan.
  Gebruik zoveel bier als je nodig hebt om een niet al te dik beslag te maken, heb moet aan een pollepel blijven kleven.
- Klop het eiwit schuimig en klop het vla voor het frituren door het beslag.
- Wentel de plakjes boleet door het beslag en laat ze in de hete olie vallen.
- bak de bolletjes bruin en smullen maar.

Zo dit was mijn laatste recept in deze reeks, ik hoop dat u er wat aan heeft gehad. Fijne Oud en Nieuw en tot in het Nieuwe Jaar!

Groetjes Gordon Hamsey

* Uit Bos op je Bord, blz. 60.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten