zondag 6 december 2015

Een kaasige kerst

Geknort waarde lezers,

Zoals beloofd zal ik , de befaamde Gordon Hamsey, recepten met jullie delen uit mijn uitgebreide kookboekenverzameling. Voor lekker paddenstoelen heb ik echt een neusje, in mijn tijd heb ik zelfs nog in de bossen van Piemonte gezocht naar truffels. Het eerste recept voor de kerstdagen is aardig simpel maar ovenheerlijk. Het is zo'n recept waarvoor je niet flessen wijn hoeft achter over te slaan voor je überhaupt eraan durft te beginnen. Geen verbrande liflafjes of beleefd kijkende familieleden die de hond onder tafel overvoeren, nee, hiermee kunt u niet de fout in gaan. We gaan met de kerstdagen namelijk gezellig kaasfonduen,

Benodigdheden:*

100 gr shi-take
400 gr Gruyère of Comté
400 gr Emmental
4 dl droge witte wijn
Nootmuskaat/ peper/zout
Teentje knoflook
Maïzena
brood

1 Verwijder de steeltjes van de paddenstoelen en hak ze fijn. 2 Houd de fijngehakte steeltjes apart en snijd de shi-take in plakjes. 3 Rasp de kaasfijn 4 Wrijf met een teentje knoflook krachtig de binnenkant van de fonduepan in. 5 Voeg de wijn toe en breng die aan de kook 6 Voeg onder voortdurend roeren het kaasmengsel toe totdat er een gladde massa ontstaat. 7 Bind dan de fondue met een beetje maïzena dat is aangelengd met wat water. 8 Voeg de fijngehakte steeltjes en een deel van de shi-take schijfjes  toe 9 Breng de fondue op smaak met nootmuskaat, peper en zout. 10 Nu kunt u met raclette vorkjes de overige shi-take schijfjes en het brood in de fondue dopen

Met dit gerecht heeft u weinig werk vooraf, veel geknoei achteraf maar vooral veel eetplezier!

Bon Appetit,

Gordon Hamsey



* Uit: Het Paddestoelenkookboek, p. 122

Geen opmerkingen:

Een reactie posten